life and coaching

Ha túl sok a stressz - így tehetsz ellene

2016. július 04. - ruttnerkata

Stressz, a mindennapjaink része, elkerülhetetlen. A napi rohanásban mindenki belebotlik esetleg úgy érzi rátelepszik nem engedi, megfojtja. A legtöbben negatív jelzőkkel illetik ezt az állapotot, pedig mint általában mindennek, ennek is két vagy több oldala van. A stressz nem minden esetben rossz, sőt van amikor pont hogy jól jön és az sem elképzelhetetlen hogy  éppen a negatívuma fordítja át a tőle szenvedőt egy pozitívabb élet, jobb közérzet irányába. 

A stressz általános jelenség. Senki nem mentes tőle. És bár sokszor inkább menekülnénk tőle, de evolúciósan igenis nagyon fontos szerepe van. Elég csak a vadászó ősemberre gondolni, aki ha nem lett volna stresszes például a mamutok miatt, akkor valószínű nem tett volna semmit azért, hogy a mamut ne egye meg vacsorára. A stressz azonban valamilyen reakciót váltott ki belőle, vagy elmenekült, vagy megküzdött vele, így képes volt az életét megmenteni. Azok az ősemberek, aki túlságosan nyugodtan, halogatva álltak a veszélyes dolgokhoz, azok csúnyán végezték, így génjeiket nem is örökítették tovább. 

stressz_szint_1.JPG

Szóval a stressz lehet hasznos is, a fenti példából jól látható nagy különbség van a jó és a rossz formája között. A pozitív stresszt eustressznek a negatívat distressznek nevezzük, előbbinek motiváló, utóbbinak az egészségre káros hatása is lehet. Viszont ha nincs stressz az életünkben, nincs motiváció ha túl sok akkor pedig nincs józan ítélőképesség és jó teljesítmény. 

Amikor a stressz túl sok 

  • sokkal negatívabban állunk dolgokhoz
  • kilátástalanság érzése
  • kevesebb megoldási lehetőség érzékelése
  • fáradtság
  • türelmetlenség
  • álmatlanság
  • megviselt idegrendszer
  • kreativitás hiánya
  • pánikbetegség, depresszió, agresszió 

Ha ezek közül a tünetek és következmények közül többet is érzünk, akkor tudatosan kell közbelépni és megoldásokat találni arra, hogyan csökkenthető a stressz illetve hogyan növelhető a stressztűrő képesség. A stressztűrőképesség alapja, hogy tudjunk egyensúlyt teremteni a jó és a rossz stressz érzése között, hogy saját belső értékeinknek megfelelő életet éljünk. 

A LIFE AND COACHINGOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

Módszerek a stressz csökkentésére 

A negatív stressz kezelésére számos módszer alkalmazható, amelyek közül többről már itt a blogon is lehetett olvasni. Az egyik a MINDFULNESS technika, a másik pedig egy testorientált módszer az ÖT TIBETI JÓGA

mind.jpg

Ahhoz azonban, hogy a túlzott negatív stresszt tartósan kiiktassuk az életünkből új célok meghatározására egy új hozzáállás kialakítására vagy élethelyzet megváltoztatására van szükség.  

A vágyott célállapot eléréséhez tedd meg azzal az első lépést, hogy lehunyod a szemed és elképzeld, hogy egy csoda folytán megváltozhat az életed. Este lefekszel aludni és amikor reggel felébredsz minden más lesz. Ha ezt elképzelted írd le, hogyan képzeled ezt a csodálatos jövőt. Vedd sorra és írd le, hogy mi az ami megváltozott. Nézz körül milyenek körülötted a tárgyak, talán valaki a környezetedben mond valamit amitől rájössz, hogy életed megújult, talán akivel találkozol azt nem is ismerted, vagy a testedben érzel változást, talán nyugodtabb vagy, kiegyensúlyozottabb... Analizáld a képzeleted és azt is írd fel, hogy te mit tudsz tenni azért, hogy az elképzelt jövőd valósággá váljon. Vedd sorra milyen erőforrásokat tudsz mozgósítani a céljaid eléréséhez?

NE ELMÉLETI MEGOLDÁSOKON, HANEM GYAKORLATI LÉPÉSEKBEN GONDOLKODJ ÉS TEGYÉL IS ÉRTE! 

A LIFE AND COACHINGOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

 

Ruttner Kata 

rendszerszemléletű egészség- és életvezetési coach 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása