life and coaching

Így figyelj a pozitívra

2016. július 04. - ruttnerkata

Kutatások szerint naponta több tízezer gondolat fut át az agyunkon, ezek között vannak pozitívak és negatívak is, de többségében a negatívumokat vesszük észre. Nem csak a mindennapokban van ez így, hanem sokszor életperiódusokra is ráhúzható ez a megállapítás. Nem csoda, hiszen biológiailag arra vagyunk kódolva, hogy a negatív dolgokra jobban odafigyeljünk, mint a pozitívakra. De hogy lehet ezt a tudatosság segítségével megfordítani? 

e090c19fcc37fc2e73299b86a1b86de9.jpg

Egészen az őskorig kell visszamennünk ahhoz, hogy megértsük miért inkább a negatívumokra figyelünk. A magyarázat viszont egyszerű. A pozitív dolgokra való odafigyelésnek evolúciósan nem volt akkora hozadéka. Az optimista ősember lehet, hogy boldogabb volt de hamarabb a mamut áldozatává vált, míg az utóbbi aki pesszimistán állt a dolgokhoz, sokkal óvatosabban és felkészültebben viselkedett akár akkor amikor vadászott, így nagyobb eséllyel élt túl. Az optimista ősünknek hamar bevégeztetett, így génjeit nem adhatta tovább. 

Persze ez nem azt jelenti, hogy minden helyzetben az evolúciós folyamatokra hivatkozva a pesszimizmusban szenvedve kell léteznünk. Nagyon is érdemes és fontos a jóra figyelni. Kutatások bizonyítják, hogy pozitív hozáállással sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk. Könnyebben megbírkózunk a stresszel, jobban tudunk kapcsolatokat létesíteni és a pozitív hozzáállás még az immunrendszerünket is erősíti. 

A LIFE AND COACHINGOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

Azon kívül, hogy a dolgok jó oldalára próbálsz figyelni most megmutatok egy egyszerű módszert, amellyel jól kirajzolódik előtted az életedben lévő pozitívumok sora. 

eletedkore.jpg

Rajzolj fel egy kört, ez a kör jelenti az életed. A kört bontsd két cikkelyre. Az egyik a jó dolgok cikkelye, a másik pedig a rossz dolgoké. Figyelj arra, hogy a jó dolgok kapják a nagyobb cikkelyt a negatívumok pedig a kisebbet. Írd össze csak azokat a dolgokat amelyeket a kör pozitív cikkelyeibe tennél. 

A feladat segít abban, hogy meglásd mennyi jó dolog van az életedben és abban is támogat, hogy tudj a jó dolgokra figyelni.

Fontos a probléma, de fontos észrevenni a jót is és fontos a kiegyensúlyozottság 

Az emberek többsége a problémáiról beszél, pedig AMIRE FÓKUSZÁLUNK AZ ERŐSÖDIK MEG 

 

A LIFE AND COACHINGOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

 

 

 

süti beállítások módosítása