life and coaching

Boldogabbak azok akiknek fontosabb a szabadidő, mint a pénz?

Ha sokat dolgozol, mit tehetsz tudatosan a boldogságodért?

2016. július 14. - ruttnerkata

Kik a boldogabbak, azok akik szívesebben töltik idejüket családjukkal, a hobbijukkal és inkább kevesebbet keresnek, vagy azok akik magasabb fizetésért többet dolgoznak? Erre a kérdésre kereste a választ a British Columbia-i Egyetem kutatása, amely a Social Psychological and Personality Science szaklapban jelent meg. 

slow.jpg

A kutatás szerint a társadalom kétféle embertípusra oszlik. Azokra akiknek értékes a személyes idő és kevesebbet keresnek, illetve azokra, akik magasabb fizetésért hajlandóak sokat dolgozni. Ám a felmérés szerint boldogabbnak vallották magukat azok, akik időt szentelnek a hobbijuknak, kertészkednek, játszanak a gyerekeikkel, mint azok, akik a kimerültségig dolgoznak és a megkeresett pénzüket shopingolások alkalmával "elszorják". 

A LIFE AND COACHINGOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT 

Az egyetem munkatársai 4600 embert vizsgáltak, hat felmérést készítettek, amelyek egyértelműen rávilágítottak arra, hogy az idő nem munkával való eltöltése elégedettebbé teszi az embert. A kutatás a különböző jövedelmi szintű és nemű embereknél egyaránt igaznak bizonyult. 

A tanulmány azt javasolja azoknak, akik nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni az idejükre, mint a pénzre, hogy törekedjenek rövidebb munkaidőre, keressenek segítséget házimunkák elvégzéséhez, esetleg vállaljanak önkéntes munkát. Az is kiderült, hogy időskorra sokan megtanulják az általános igazságot, mely szerint a pénz nem boldogít, hiszen több idős ember válaszolta, hogy többre értékeli a szabadidőt, mint a pénzt és azt is mondták, hogyha visszatekerhetnék az idő kerekét kevesebbet dolgoznának. 

tumblr_o9es79sp311s2tva9o1_540.jpg

Ha viszont azt nem tehetjük meg, hogy segítséget kérünk, vagy csökkentjük a munkaidőnket, akkor legalább a szabadidőnkben legyünk tudatosak és töltsük el olyan dolgokkal, amelyekből táplálkozhatunk a hét további napján is. 

Tippek a tudatos időtöltéshez 

- szabadidődben próbálj leginkább olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek feltöltenek

- legyél minél több időt a természetben, így biztosan megtöröd a munka monontonitását

- próbálj figyelni olyan részletekre az életedben, amelyeket korábban észre sem vettél 

- találj vagy gyakran foglalkozz a hobbiddal 

- próbálj ki olyan dolgokat, amelyeket eddig még nem tettél meg 

 

A LIFE AND COACHINGOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT 

 

A mindennapokban pedig akár a mindfullness technikát is alkalmazhatjuk, csakhogy a pörgés mellett észrevegyük a pici dolgokat, a rendszer részleteit, amelyeknek a csodáját, ha meglátjuk, akkor az egész is szebbé varázsolható. 

Mindfulness technikáról ITT olvashattok 

 

forrás: mindennapi pszichológia, ruttner kata coaching

fotók: tumblr   

süti beállítások módosítása